Sociaaleconomisch beeld

We willen in die dorpen en buurten starten waar duurzame koplopers (zogenaamde “early adaptors”) actief zijn en waar bewoners bereid zijn om samen met de gemeente stappen te maken richting een aardgasvrije samenleving. Om hier een beeld van te krijgen, is een sociaal-economisch overzicht gemaakt en is er een enquête gehouden.

Sociaal-economisch overzicht

Aan de hand van CBS-data is een demografisch en geografisch beeld van de gemeente opgesteld. De gemeente Nieuwkoop bestaat uit dertien dorpskernen en telt 29.144 inwoners. De bevolking bestaat voor een groot deel uit inwoners tussen de 45 en 65 jaar. Huishoudens zijn gemiddeld 2,4 persoons, 27,5% is eenpersoons en 72,5% is een meerpersoonshuishouden. Dit overzicht geeft inzicht voor het opstarten en inrichten van toekomstige participatietrajecten.

Klik op bovenstaande button om de sociale en demografische gegevens van Nieuwkoop in te zien

Inwoners enquête

Eind juni is er een peiling gehouden onder inwoners via een enquête. Daar hebben ruim 400 inwoners op gereageerd. Het geeft een indruk hoe inwoners tegen de warmtetransitie aankijken. Het ontzorgen van het nemen van maatregelen en het betaalbaar houden komen naar voren als leidende motieven. De volledige uitkomsten van de enquête zijn in de bijlages te vinden.

Klik op bovenstaande button om de resultaten van de inwonersenquête in te zien.